Proizvodi

KONDOR

Proizvodi

 • U našem asortimanu i na lageru od 30.000 tona možete naći toplo valjane, hladno valjane i lužene limove, kao i rolne i table.
 • Pre nego što vam predstavimo našu ponudu, želimo da vam kažemo nešto više o samom procesu kreiranja ovih proizvoda vrhunskog kvaliteta koje stavljamo na tržište.
 • Valjanje je proces oblikovanja metala koji koristi seriju valjaka za promenu oblika, poboljšanje uniformnosti i/ili poboljšanje mehaničkih svojstava materijala. Valjani čelični lim dolazi u više formi – toplo valjani, luženi, hladno valjani itd. Sve vrste lima imaju svoje posebnosti i specifične karakteristike koje ih čine pogodnim za različite primene.
 • Kada birate valjani lim kao materijal za vaš projekat, vrlo je važno znati razlike između ovih tipova lima, jer od njihovih specifičnosti zavisi uspešnost vašeg projekta.
proizvodi-1

Toplo valjani lim

toplo-valjani-lim-1

ASTM A36 i EN 10025-2

Toplo valjani čelični limovi se često koriste u različitim industrijama, uključujući građevinarstvo, proizvodnju automobila i izradu uređaja. Stvoreno je nekoliko standarda koji garantuju doslednost i kvalitet u kreiranju i primeni toplo valjanih čeličnih limova.

ASTM A36 specifikacija je jedna od najčešće prihvaćenih specifikacija za toplo valjane čelične limove. ASTM A36 specifikacija postavlja minimalne mehaničke osobine za čelične limove i kalemove, uključujući granicu popuštanja, zateznu čvrstoću i izduženje. Takođe određuje hemijski sastav čelika, uključujući količine ugljenika, mangana, fosfora, sumpora i drugih elemenata.

Standard EN 10025-2 je još jedan značajan za toplo valjane čelične ploče. Ovaj evropski standard obuhvata toplo valjane čelične limove i koturove, kao i nelegirani konstrukcioni čelik. Kriterijumi za hemijski sastav, mehaničke karakteristike i tolerancije toplo valjanih čeličnih limova i kotura su navedeni u specifikaciji EN 10025-2.

standardi koji garantuju kvalitet

 • U zavisnosti od namene i primene, brojne dodatne specifikacije i pravila mogu se odnositi i na toplo valjane čelične limove. Na primer, Međunarodna organizacija za standardizaciju (ISO) je razvila standarde za ispitivanje i sertifikaciju proizvoda od čelika, dok je Američki institut za naftu (API) postavio standarde za upotrebu toplo valjanih čeličnih limova u industriji nafte i gasa. Sve u svemu, standardi za toplo valjani čelični lim su dizajnirani da garantuju da je materijal konstantnog kvaliteta i da zadovoljava zahteve različitih sektora i aplikacija.
 • Na našem tržištu dostupno je nekoliko vrsta toplo valjanih čeličnih limova, od kojih svaka ima svoja svojstva i specifične namene. Važno je napomenuti da različite zemlje i regioni mogu imati različite standarde ili oznake za tipove čelika, tako da je uvek najbolje da se konsultujete sa nama kako biste bili sigurni da koristite pravu vrstu čelika za željeni posao.
toplo-valjani-lim-3
toplo-valjani-lim-2
toplo-valjani-lim-4

Upotreba toplo valjanog lima

Kod ove vrste proizvoda postoji manja kontrola nad gotovim oblikom toplo valjanog čelika jer se on blago skuplja tokom hlađenja. Zbog toga se često koristi u procesima koji ne zahtevaju izuzetno stroge tolerancije. Navešćemo neke od čestih primena ove vrste lima:

 • - Poljoprivredne mašine,
 • - Auto komponente ( ramovi i felne ),
 • - Komponente za konstrukciju,
 • - Železničke mašine ( šine i komponente vagona ).

Naša ponuda toplo valjanih limova

U ponudi imamo sledeće vrste toplo valjanih limova, debljine od 1,5 mm do 100 mm, u širinama od 1000 mm, 1250 mm, 1500 mm i 2000 mm:

Toplo valjani čelični lim DD11 je proizvod sa niskim sadržajem ugljenika koji je valjan na visokim temperaturama kako bi se dobila glatka površina i odlična mehanička svojstva. To je jedan od najčešće korišćenih tipova toplo valjanog čelika u različitim industrijama, uključujući automobilsku ili građevinsku.

Oznaka DD11 označava da ovaj čelični lim ima minimalnu granicu popuštanja od 170-360 MPa i minimalnu zateznu čvrstoću od 440 MPa. Pored toga, ima odličnu zavarljivost i mogućnost oblikovanja, što ga čini idealnim za upotrebu u širokom spektru primena.

Po svojim fizičkim karakteristikama, toplo valjani čelični lim DD11 obično ima debljinu između 1,5 mm i 12,5 mm, a širinu do 2 metra. Često je dostupan u koturovima ili tablama isečenim po dužini.

Toplo valjani čelični lim S235JR je još jedan često korišćeni niskougljenični čelični lim, koji se često naziva blagi čelik. Valjan je na visokim temperaturama da bi se dobila glatka površina i odlična mehanička svojstva. Ovaj tip čelika se široko koristi u građevinarstvu, proizvodnji mašina i drugim industrijskim primenama.

Oznaka S235JR označava da ovaj čelični lim ima minimalnu granicu popuštanja od 235 MPa i minimalnu zateznu čvrstoću od 360-510 MPa. Takođe ima dobru zavarljivost i sposobnost oblikovanja, što ga čini pogodnim za različite procese proizvodnje.

U pogledu svojih fizičkih karakteristika, toplo valjani čelični lim S235JR obično ima debljinu između 1,5 mm i 20 mm, a širinu do 2 metra. Često je dostupan u koturovima ili tablama isečenim po dužini.

Toplo valjani čelični lim S355MC je niskolegirani čelik visoke čvrstoće (HSLA) koji je valjan na visokim temperaturama kako bi se dobila glatka površina i odlična mehanička svojstva. Ovaj tip čelika se obično koristi u konstrukcijskim i inženjerskim primenama, kao što su konstrukcija mostova, zgrada i objekata na moru.

Oznaka S355MC označava da ovaj čelični lim ima minimalnu granicu popuštanja od 355 MPa i minimalnu zateznu čvrstoću od 430-550 MPa. Takođe ima dobru zavarljivost i sposobnost oblikovanja, što ga čini pogodnim za različite procese proizvodnje.

U pogledu svojih fizičkih karakteristika, toplo valjani čelični lim S355MC obično ima debljinu između 1,5 mm i 20 mm, a širinu do 2 metra. Često je dostupan u koturovima ili tablama isečenim po dužini.

Toplo valjani čelični lim S355J2C+N je niskolegirani čelik visoke čvrstoće (HSLA) koji je valjan na visokim temperaturama da bi se dobila glatka površina i odlična mehanička svojstva. Ovaj tip čelika se obično koristi u građevinarstvu, proizvodnji mašina i drugim industrijskim primenama.

Oznaka S355J2C+N označava da ovaj čelični lim ima minimalnu granicu popuštanja od 355 MPa i minimalnu zateznu čvrstoću od 470-630 MPa. Slovo „C“ označava da se radi o čeliku za hladno oblikovanje, dok slovo „N“ označava da se radi o normalizovanom čeliku. Normalizacija je proces toplotne obrade koji poboljšava žilavost i rastegljivost čelika.

Po svojim fizičkim karakteristikama, toplo valjani čelični lim S355J2C+N obično ima debljinu između 1,5 mm i 20 mm, a širinu do 2 metra. Često je dostupan u koturovima ili tablama isečenim po dužini.

Toplo valjani čelični lim P265GH je nelegirani čelik za posude pod pritiskom koji je valjan na visokim temperaturama kako bi se dobila glatka površina i odlična mehanička svojstva. Ovaj tip čelika se obično koristi u proizvodnji kotlova, ili posuda pod pritiskom.

 

Oznaka P265GH označava da ovaj čelični lim ima minimalnu granicu popuštanja od 265 MPa i minimalnu zateznu čvrstoću od 410-530 MPa. Takođe, karakteriše ga dobra zavarljivost i visoka otpornost na uslove visoke temperature i visokog pritiska.

 

U pogledu svojih fizičkih karakteristika, toplo valjani čelični lim P265GH obično ima debljinu između 1,5 mm i 12,5 mm, a širinu do 2 metra. Često je dostupan u koturovima ili tablama isečenim po dužini.

Hladno valjani lim

izgled i preciznost

Hladno valjani čelični limovi su vrsta ravnog čeličnog proizvoda koji je valjan na sobnoj temperaturi ili malo ispod ove temperature kako bi se dobila glatka, sjajna površina i unapredila mehanička svojstva finalnog proizvoda. Ovaj proces takođe rezultira tanjim, ujednačenijim proizvodom sa manjim tolerancijama dimenzija u odnosu na toplo valjane čelične limove.

Toplo valjani čelik koji je hlađen postupkom hladnog valjanja putuje kroz dalji set valjaka na sobnoj temperaturi. Potrebno je mnogo više truda da se materijal sabije u željeni oblik jer više nije vruć i savitljiv. Iako ova metoda može biti skuplja i radno intenzivnija u odnosu na toplo valjanje, ovaj proces može proizvesti delove sa strožim tolerancijama dimenzija i boljim kvalitetom površine.

Hladno valjani čelični limovi imaju različite primene, uključujući proizvodnju automobila, aparata, građevinarstvo i drugo. Poboljšana završna obrada površine i ujednačena debljina čine ga idealnim za primenu gde su izgled i preciznost važni.

kondor-o-nama-2
Kondor-193

obloženi slojem zaštitnog materijala

Hladno valjani čelični limovi se obično proizvode u tanjim debljinama u odnosu na toplo valjane čelične limove, u rasponu od 0,4 mm do 3,2 mm. Širina listova može varirati, ali obično se kreće od 1 do 2 metra. Najčešći kvalitativni razredi hladno valjanih čeličnih limova uključuju komercijalni kvalitet (CR), kvalitet izvlačenja (DQ), kvalitet dubokog izvlačenja (DDQ) i kvalitet ekstra dubokog izvlačenja (EDDQ).

Važno je napomenuti da hladno valjani čelični limovi mogu biti podložni rđanju i koroziji, tako da su često obloženi slojem zaštitnog materijala, kao što su cink ili kalaj, kroz proces koji se naziva galvanizacija.

Na našem tržištu dostupno je nekoliko vrsta hladno valjanih čeličnih limova, od kojih svaki ima svoja svojstva i specifične namene. Važno je napomenuti da različite zemlje i regioni mogu imati različite standarde ili oznake za tipove čelika, tako da je uvek najbolje da se konsultujete sa nama kako biste bili sigurni da koristite pravu vrstu čelika za željeni posao.

Prednosti hladno valjanog lima

Zbog specifičnosti njegove proizvodnje koja podrazumeva kompleksniju obradu, a samim tim i bolji kvalitet, hladno valjani čelik ima nekoliko prednosti u odnosu na toplo valjani čelik.

 • Veća čvrstoćaU poređenju sa toplo valjanim čelikom, hladno valjani čelik može pokazati snagu koja je i do 20% veća, što ga čini pogodnijim za upotrebu u aplikacijama sa visokim naprezanjem.
 • Bolja završna obrada površineHladno valjani čelični delovi i roba obično imaju sjajnu, glatku površinu bez rđe i kamenca.
 • Veća preciznostZa razliku od toplo valjanog čelika, koji se skuplja nakon oblikovanja, hladno valjani čelik ne podleže skupljanju. Ova karakteristika omogućava proizvodnju visoko preciznih komponenti uz minimalnu ili nikakvu dodatnu obradu.

Upotreba hladno valjanog lima

Hladno valjani čelik se koristi kada se zahtevaju veće tolerancije i superiorne završne obrade. Ovo podrazumeva da se hladno valjani čelik koristi prilikom proizvodnje:

 • - Uređaja za dom,
 • - Metalnog nameštaja,
 • - Mehaničkih delova.

Naša ponuda hladno valjanih limova

U ponudi imamo sledeće vrste hladno valjanih limova, debljine od 0,4 mm do 3 mm, u širinama od 1000 mm, 1250 mm i 1500 mm:

Hladno valjani čelični limovi DC01 su vrsta proizvoda od niskougljeničnog čelika koji je hladno valjan da bi se dobila glatka, sjajna površina i poboljšana mehanička svojstva. Ovaj tip čelika se obično koristi u raznim primenama, uključujući proizvodnju automobila, aparata, zatim u građevinarstvu i drugo.

Oznaka DC01 ukazuje da ovaj čelični lim ima nizak sadržaj ugljenika, sa maksimalnim sadržajem ugljenika od 0,12%, kao i da je hladno valjan da bi se proizvela debljina u rasponu od 0,4 mm do 3,2 mm. Takođe ima dobru formabilnost, zavarljivost i kvalitet površine, što ga čini pogodnim za niz procesa proizvodnje.

Pored niskog sadržaja ugljenika, čelični limovi DC01 mogu sadržati i druge legirajuće elemente, kao što su mangan i fosfor, kako bi se poboljšala njihova mehanička svojstva. Ovaj tip čelika se često koristi u proizvodnji delova i komponenti koje zahtevaju dobre karakteristike hladnog oblikovanja i visok kvalitet površine, kao što su paneli karoserije automobila i kućni aparati.

Hladno valjani čelični limovi DC03 su vrsta proizvoda od niskougljeničnog čelika koji je hladno valjan da bi se proizvela glatka, sjajna površina i poboljšana mehanička svojstva. Ovaj tip čelika se obično koristi u raznim primenama, uključujući proizvodnju automobila, aparata, zatim u građevinarstvu i drugim industrijama.

 

Oznaka DC03 ukazuje da ovaj čelični lim ima nizak sadržaj ugljenika, sa maksimalnim sadržajem ugljenika od 0,10%, te da je hladno valjan kako bi se proizvela debljina u rasponu od 0,4 mm do 3,2 mm. Takođe ima dobru formabilnost, zavarljivost i kvalitet površine, što ga čini pogodnim za niz procesa proizvodnje.

 

Pored niskog sadržaja ugljenika, čelični limovi DC03 mogu sadržati i druge legirajuće elemente, kao što su mangan i fosfor, kako bi se poboljšala njihova mehanička svojstva. Ovaj tip čelika se često koristi u proizvodnji delova i komponenti koje zahtevaju dobre karakteristike hladnog oblikovanja i visok kvalitet površine, kao što su paneli karoserije automobila i kućni aparati.

 

U poređenju sa čeličnim limovima DC01, čelični limovi DC03 imaju nešto veću čvrstoću i poboljšana svojstva dubokog izvlačenja, što ih čini pogodnim za složenije operacije oblikovanja.

Hladno valjani čelični limovi DC04 su vrsta proizvoda od niskougljeničnog čelika koji je hladno valjan da bi se proizvela glatka, sjajna površina i poboljšana mehanička svojstva. Ovaj tip čelika se obično koristi u raznim primenama, uključujući proizvodnju automobila, aparata, zatim u građevinarstvu i drugim industrijama.

 

Oznaka DC04 ukazuje da ovaj čelični lim ima nizak sadržaj ugljenika, sa maksimalnim sadržajem ugljenika od 0,08%, te da je hladno valjan kako bi se proizvela debljina u rasponu od 0,4 mm do 3,2 mm. Takođe ima dobru formabilnost, zavarljivost i kvalitet površine, što ga čini pogodnim za niz procesa proizvodnje.

 

Pored niskog sadržaja ugljenika, čelični limovi DC04 mogu sadržati i druge legirajuće elemente, kao što su mangan i fosfor, kako bi se poboljšala njihova mehanička svojstva. Ovaj tip čelika se često koristi u proizvodnji delova i komponenti koje zahtevaju dobre karakteristike hladnog oblikovanja i visok kvalitet površine, kao što su paneli karoserije automobila i kućni aparati.

 

U poređenju sa čeličnim limovima DC01 ili DC03, čelični limovi DC04 imaju nešto veću čvrstoću i poboljšana svojstva dubokog izvlačenja, što ih čini pogodnim za složenije operacije oblikovanja.

hladno-valjani-lim-3
hladno-valjani-lim-4
hladno-valjani-lim-5

Luženi lim

luzeni-lim-1

hrpo

Toplo valjani luženi limovi (HRPO) su vrsta ravnog čeličnog proizvoda koji je obrađen nizom koraka da bi se uklonio oksidni kamenac formiran tokom procesa toplog valjanja, a zatim premazan uljem ili sličnim materijalom kako bi se sprečilo rđanje. Ovaj proces rezultira proizvodom sa glatkom površinom i poboljšanom otpornošću na koroziju.

Luženi lim nastaje u procesu kiseljenja i podmazivanja tokom kojeg se oksidi i/ili mlinski kamenac uklanjaju sa površine materijala. Ovaj proces podrazumeva potapanje lima u rastvor sa razblaženom sumpornom ili hlorovodoničnom kiselinom. Materijal se zatim naulji radi poboljšane zaštite od oksidacije. Ovim procesom dobija se gotov proizvod sa završnom obradom površine koja je daleko bolja od standardnog toplo valjanog materijala.

idealan izgled i izdržljivost

Luženi čelični limovi se obično koriste u različitim primenama, uključujući proizvodnju automobila, građevinarstvo i industrijsku opremu. Poboljšana završna obrada površine i otpornost na koroziju čine ga idealnim za primenu gde su izgled i izdržljivost važni.

Luženi čelični limovi se obično proizvode u debljim merama u odnosu na hladno valjane čelične limove, u rasponu od 1,6 mm do 6 mm debljine. Širina tabli može varirati, ali obično se kreće od 1 do 2 metra. Najčešći razredi luženih čeličnih limova uključuju komercijalni kvalitet (CQ), kvalitet izvlačenja (DQ) i kvalitet dubokog izvlačenja (DDQ).

Na našem tržištu dostupno je nekoliko vrsta luženih čeličnih limova, od kojih svaki ima svoja svojstva i specifične namene. Važno je napomenuti da različite zemlje i regioni mogu imati različite standarde ili oznake za tipove čelika, tako da je uvek najbolje da se konsultujete sa nama kako biste bili sigurni da koristite pravu vrstu čelika za željeni posao.

luzeni-lim-2
luzeni-lim-3
luzeni-lim-4

Prednosti luženog lima

Površina bez kamenca pogoduje oblikovanju, savijanju, štancanju i farbanju proizvoda. Luženi lim je izdržljiv i ima poboljšanu sposobnost oblikovanja, istovremeno pružajući čistiju površinu za farbanje sa ograničenom barijerom za stvaranje rđe.

 • Bolje farbanjeToplo valjani luženi proizvodi olakšavaju farbanje, jer površina nema nečistoće kao što su mrlje i rđa. Ovo vam omogućava da postignite sjajne završne obrade sa manje boje i ostvarite bolju adheziju boje koja izbegava lomljenje.
 • Unapređeno savijanje, oblikovanje i druga obradaLuženi limovi imaju poboljšanu obradivost, a samim tim i unapređene mogućnosti savijanje, oblikovanje i štancanje.
 • Unapređeno zavarivanjePošto luženi lim ima površinu bez kamenca, zavarivanje je značajno olakšano i kvalitet čitavog procesa rada unapređen. Sa ovim proizvodom skraćuje se vreme zavarivanja. Luženi limovi ne zahtevaju prethodno čišćenje zbog debelog sloja ulja od elektrostatički primenjenih mikrona koji sagorevaju pri zavarivanju.
 • Lakša laserska obradaUpotrebom luženog lima možete unaprediti upotrebu lasera i ubrzati sagorevanje lasera za otprilike 15%. Sa luženim čelikom možete postići bliže tolerancije sa manje otpada između delova i ostvariti konzistentne rezultate.

Upotreba luženog lima

Toplo valjani luženi čelik se koristi u različite svrhe. Tipične primene i industrije podrazumevaju sledeće:

 • - Tankovi,
 • - Zaštitne ograde,
 • - Paneli uređaja,
 • - Automobilska industrija,
 • - Poljoprivreda,
 • - Teška oprema.

Naša ponuda luženih limova

U ponudi imamo lužene limove debljine od 1,5 mm do 6 mm:

Toplo valjani luženi čelični limovi DD11 su vrsta ravnog čeličnog proizvoda koji je obrađen nizom koraka kako bi se uklonio oksidni kamenac formiran tokom procesa toplog valjanja, a zatim premazan uljem ili sličnim materijalom kako bi se sprečilo rđanje. Ovaj proces rezultira proizvodom sa glatkom površinom i poboljšanom otpornošću na koroziju.

 

DD11 je niskougljenični čelik, koji se obično koristi u različitim primenama kao što su proizvodnja automobila, uređaja i opšte inženjerstvo. Ima dobra svojstva oblikovanja i zavarivanja i pogodan je za širok spektar procesa proizvodnje.

 

Proces luženja dodatno poboljšava završnu obradu površine i otpornost na koroziju čeličnih limova DD11, što ga čini idealnim za pimene gde su izgled i izdržljivost važni.

 

DD11 luženi čelični limovi se obično proizvode u debljim merama od hladno valjanih čeličnih limova, u rasponu od 1,6 mm do 6 mm debljine. Širina tabli može varirati, ali obično se kreće od 1 do 2 metra.

Toplo valjani luženi čelični limovi S235JR su vrsta ravnog čeličnog proizvoda koji je obrađen nizom koraka kako bi se uklonio oksidni kamenac formiran tokom procesa toplog valjanja, a zatim premazan uljem ili sličnim materijalom kako bi se sprečilo rđanje. Ovaj proces rezultira proizvodom sa glatkom površinom i poboljšanom otpornošću na koroziju.

 

S235JR je konstrukcioni čelik sa niskim sadržajem ugljenika, koji se obično koristi u raznim primenama kao što su građevinarstvo, proizvodnja automobila i opšte inženjerstvo. Dodatak legirajućih elemenata kao što su mangan, silicijum i ugljenik povećava snagu, žilavost i zavarljivost čelika.

 

Proces luženja dodatno poboljšava završnu obradu površine i otpornost na koroziju čeličnih limova S235JR, što ga čini idealnim za primene gde su izgled i izdržljivost važni.

 

S235JR luženi limovi se obično proizvode u debljim profilima od hladno valjanih čeličnih limova, u rasponu od 1,6 mm do 6 mm u debljini. Širina tabli može varirati, ali obično se kreće od 1 do 2 metra.

Quarto ploče

visoki nivo čvrstoće i žilavosti

Quarto čelične ploče su čelične ploče velikih dimenzija koje se obično koriste u izgradnji zgrada, mostova i drugih struktura koje zahtevaju materijale visoke čvrstoće. Ove ploče karakteriše njihova debljina, koja se obično kreće od 5 do 250 milimetara. Dužina ovih ploča može biti do 12 metara, a širina do 3 metra.

Izraz „quarto“ se odnosi na proizvodni proces koji se koristi za proizvodnju ovih ploča. Tokom procesa quarto valjanja, čelik se valja četiri puta, što pomaže da se poboljša struktura zrna i poboljša čvrstoća i izdržljivost finalnog proizvoda. Ovo čini quarto čelične ploče posebno pogodnim za aplikacije gde su potrebni visoki nivoi čvrstoće i žilavosti, kao što su naftne platforme na moru, brodogradnja i teške mašine.

Quarto čelične ploče mogu se napraviti od raznih legura čelika, uključujući ugljenični čelik, niskolegirani čelik visoke čvrstoće i nerđajući čelik. Specifičan tip čelika koji se koristi zavisiće od nameravane primene i zahtevanih osobina konačnog proizvoda.

quarto-ploce-1
quarto ploce 2
quarto ploce

najekonomičnije rešenje

Naša ponuda quarto ploča

Pružamo vam najekonomičnije rešenje formata za vaše potrebe završne obrade.

 • Opcije isporuke:Debljine od 10 do 250 mm
  Maks. širina 3500 mm
  Min. širina 1500 mm
  Maks. dužina 14.000 mm
  Min. dužina 3000 mm

  (Druge širine moguće na zahtev)
 • Nelegirani konstrukcioni čelici:Raspon kvaliteta S235 – S355
 • Ploče za proizvodnju rezervoara pod pritiskom:Raspon kvaliteta P235 – P355
  16Mo3
 • Ocene za brodogradnju:Raspon razreda Gr. A, EH36, DH36